Wednesday, May 25, 2022
Descoperă și promovează istoria, frumusețile și misterele României


Descoperire dacica la Ciceu Corabia, Bistrita-Nasaud

By admin , in File de Istorie , at 27th aprilie 2021 Etichete: , ,


„Prima ceașcă dacică întregibilă descoperită in situ, personal, la Ciceu Corabia, Bistriţa-Năsăud”, a scris pe Facebook arheologul Radu Zăgreanu de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în dreptul acestei fotografii. Zeci de prieteni, majoritatea specialişti în arheologie, l-au felicitat pentru descoperirea pe care au numit-o „grandioasă” şi i-au urat să mai aibă parte şi de altele la fel de emoţionante.

În august 2014 experţii Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud Corneliu Gaiu, George Marinescu şi Radu Zăgreanu au descoperit două morminte dacice de incineraţie pe raza localităţii Ciceu Corabia.

Descoperire dacica la Ciceu Corabia, Bistrita-Nasaud

Descoperirea este considerată de specialişti de o „importanță covârşitoare” întrucât sunt primele morminte dacice descoperite pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud. Un mormânt conţine arme, iar celălalt podoabe. Ritualul folosit este cel de incinerare, după care oasele au fost aşezate direct pe sol.

Cercetări se fac încă din anii 80 pe raza judeţului şi s-au obţinut multe informaţii despre habitat, arme, etc., dar foarte puţine despre ritualurile funerare. Anul acesta, un căutător de comori a descoperit o sabie dacică (sica) aproape de orașul Beclean.Ultimele descoperiri dovedesc că această parte Transilvaniei a fost importantă strategic şi economic pentru civilizaţia dacică.

 

 

Voteaza articolul !
[Voturi: 1 Media: 5]
(Articol citit de 218 ori)
Get new posts by email:

Telegram

si

Facebook

Comments


Share
Share