Monday, June 27, 2022
Descoperă și promovează istoria, frumusețile și misterele României


Apa miraculoasă de la Mânăstirea Izbuc

By admin , in Obiective turistice România Paranormal , at 21st august 2020 Etichete: , , ,


Mănăstirea Izbuc din Ardeal este cunoscută, în primul rând, pentru izvorul unic în Europa. Se spune că apa, care ţâşneşte uneori dintre pietre, are puteri miraculoase. Este situată în județul Bihor, comuna Carpinet, sat Călugări la poalele Munților Codru Moma.

Numele de Izbuc vine de la un izvor care se află lângă mănăstire şi care izbucneşte la anumite intervale – izbuc intermitent.

Apa miraculoasă de la Mânăstirea Izbuc

Potrivit ortodox.ro, locul s-a numit aici din vechime „La Călugări”, aceasta fiind dovada existenței în trecutul îndepărtat a unui locaș monahal. Tradiția spune că aici au fost în vechime călugări care cutimul au dispărut.După 1772 au venit 2 călugări de la Prislop, jud. Hunedoara, care au reînființat și vița monahală de la mănăstirea Crișan, dar după anul 1800 nu se mai știe nimic până în 1920, când a început din nou viața monahală susținută de călugări și neîntreruptă până astăzi în mănăstirea Izbuc (i s-a spus Izbuc de la izvorul aflat în incintă și care izbucnește din când în când). Mănăstirea actuală există din anul 1930.

“Veneau aici bolnavi din toate judeţele din jurul Bihorului, din Cluj, Satu-Mare, Arad, Hunedoara şi mulţi dintre ei s-au întors după aceea spunând că s-au facut bine şi s-au tămăduit. Am văzut oameni schilozi aduşi cu targa sau căruţa, copii purtaţi de părinţi în spate ori alţii abia umblând sprijiniţi în baston. Oamenii veneau 15 km pe jos, de la gara din Vaşcău. Doamne, multe minuni s-or făcut la acest izvor. Şi n-a secat decât o singură dată, atunci s-a oprit de tot. Era pe vremea ungurilor, cand eram sub ocupaţie austro-ungară. Atunci n-a mai curs şapte ani. S-au aciuat pe lângă el nişte călugări catolici şi-au pus taxa la intrare”, spune Ilie Novac, din satul Călugări, citat de adevărul.ro.

Legenda spune că un copil orb ce se afla într-o zi prin preajma izvorului a auzit susur de apă, iar după ce s-a spălat pe faţă a început să vadă. Datorită acestui izvor, călugării s-au strâns şi au vieţuit în acest loc. Documentele mărturisesc că încă din secolul 11-12 au existat călugări care au vieţuit în acest loc.

Oamenii n-au gasit nici pana azi o explicatie stiintifica fenomenului de la Izbuc, se spune pe pagina de Facebook Manastirea din Izbuc Bihor. Batranii calugari spun ca apa izvorului a vindecat multi bolnavi declarati de medici incurabili.

Totodată, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, o copie a icoanei de la muntele Athos, atrage mii de pelerini. Icoana făcătoare şi-a găsit locul la Izbuc de când mănăstirea s-a reactivat în anul 1930.

Mănăstirea Izbuc se află la 100 de kilometri de Oradea, pe drumul naţional 76, spre Deva, din care se bifurcă un drum de patru kilometri până în satul Izbuc. De acolo mai sunt 7 kilometri până la mănăstire.

(Articol citit de 391 ori)
Voteaza articolul !
[Voturi: 3 Media: 5]
Get new posts by email:

Telegram

si

Facebook

Comments


Lasă un răspuns


Share
Share