Wednesday, May 25, 2022
Descoperă și promovează istoria, frumusețile și misterele României


Crucile misterioase din Ulmet, Gorj

By admin , in Mistere și legende din România Obiective turistice România , at 11th martie 2021 Etichete: , ,


Cine a sculptat aceste cruci din piatră și ce semnifică inscripțiile indescifrabile zugrăvite pe ele? Ridicate în memoria celor căzuți în luptele cu turcii și tătarii sau atestă existența celor mai vechi comunități creștine de pe aceste teritorii?

Cercetătorii încearcă să dea unele explicații, însă încă rămân multe semne de întrebare.
Cruci-troiţe sculptate din piatră, datând din secolele XVII-XVIII, scrise cu litere chirilice, dăinuie şi acum în diverse zone ale României. În Gorj mai există 11 astfel de troiţe, declarate monumente istorice.

Crucea de piatră din satul Ulmet, comuna Stoina, se află pe lista monumentelor istorice, alături de alte zece lucrări de acest gen din judeţul Gorj. Are o vechime de câteva sute de ani şi un mesaj misterios, pentru că este greu de descifrat, fiind scris cu litere chirilice.

Crucile misterioase din Ulmet, Gorj

Crucea de piatră de la Stoina se află amplasată în hotarul dintre satele Ulmet şi Mieluşei. Este o cruce de pomenire ridicată la 9 decembrie 1783, conform traducerii textului de pe monument. Are o înălţime de peste doi metri, iar literele sunt cioplite în piatră, în relief. Textul se poate citi cu greutate, în unele părţi fiind ilizibil.

„Are inscripţii în relief pe toate feţele, inscripţiile fiind, în fapt, un pomelnic dăltuit în piatră şi nu are soclu, fiind prinsă în postament de beton. Crucea  a avut deasupra o terminaţie din piatră, de forma unui cap de berbec stilizat, care azi nu se mai păstrează, conform declaraţilor unor bătrâni ai satului

De asemenea, bătrânii satului mai credeau că ar fi fost ridicată în memoria localnicilor care s-au jertfit în luptele cu turcii şi tătarii ce invadau adeseori aceste meleaguri“, arată pentru adevarul.ro profesorul Claudiu Stancu.

Voteaza articolul !
[Voturi: 5 Media: 4.2]
(Articol citit de 5.346 ori)
Get new posts by email:

Telegram

si

Facebook

Comments


Share
Share