Tuesday, June 28, 2022
Descoperă și promovează istoria, frumusețile și misterele României


Mâncăm prea multă pâine și prea puține legume și fructe

By admin , in File de Istorie , at 23rd iulie 2021 Etichete: , ,


Românii se află pe locul șase la nivel european din perspectiva obezității. Specialiștii susțin că unul dintre motivele pentru care românii iau an de an tot mai multe proporții e consumul ridicat de pâine. De asemenea, lipsa banilor îi ține departe pe români de fructe și legume, mai sănătoase, dar și de carne, care ajunge destul de rar pe mesele acestora.

Concret, datele Eurostat arată că 45% din adulții care trăiesc în UE au avut o greutate normală în 2019, puțin mai mult de jumătate (53%) au fost considerați supraponderali (36% pre-obezi și 17% obezi) și aproape 3% ca subponderali, potrivit indicelui de masă corporală.

Cu excepția celor cu vârste peste 75 de ani, cu cât grupul de vârstă este mai în vârstă, cu atât este mai mare ponderea persoanelor supraponderale: cea mai mică pondere a fost înregistrată în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (25%), în timp ce cei cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani au avut cea mai mare pondere.

Mâncăm prea multă pâine și prea puține legume și fructe

„Observăm că românul se întoarce la tradiție și se bazează pe cereale, ceea ce nu e neaparat rău. Partea proastă e că se consumă prea puține legume, deși noi, ca nutriționiști, am recomandat un consum de 17% ca fiind unul optim”, a explicat un diabetolog pentru Ziare.com.

Legumele și fructele, prea scumpe pentru români

Legumele, considerate printre cele mai sănătoase alimente, au un aport de doar până în 10% din totalul caloriilor pe care le consumă un român pe zi, arată cifre ale Institutului Național de Statistică. Situația este și mai gravă în cazul fructelor, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de aproximativ 3,69 de kilograme, conform acelorași date.

„La noi sunt scumpe, mai ales iarna, în schimb în piețe se găsesc multe produse din afară, care nu sunt la fel de bune ca cele de la noi. Întotdeauna este bine să folosești hrana din locul în care trăiești pentru că organismul este deja acomodat cu acele alimente”, apreciază specialiștii.

În ceea ce privește consumul de făinoase, acesta atinge cote alarmante în rândul românilor. Dacă familiile cu venituri mari din mediul urban cumpără mai puține făinoase, cei aflați în mediul rural consumă pâine în exces. Pâinea integrală ajunge în prea puțină măsură pe mesele românilor, în timp ce covrigii au început să fie la îndemâna acestora prea mult.

Alimentele consumate de români – panificație în exces, puține fructe și legume dar și carnea în cantități mici – scot la iveală stilul de viață nesănătos și lipsa campaniilor de informare, în special în mediul rural, avertizează aceiași specialiști.

(Articol citit de 32 ori)
Voteaza articolul !
[Voturi: 1 Media: 5]
Get new posts by email:

Telegram

si

Facebook

Comments


Share
Share