Wednesday, May 25, 2022
Descoperă și promovează istoria, frumusețile și misterele României


Noi descoperiri în ruinele cetății dacice de la Târcov, Buzău

By admin , in File de Istorie , at 28th iunie 2021 Etichete: , , ,


Arheologii au făcut săpături în apropiere de Buzău, la ruinele cetății dacice de la Târcov, ce ar fi funcționat în perioada domniei regelui Decebal. Cercetătorii au descoperit mai multe artefacte și au aflat cum își luminau dacii casele. Iată ce foloseau în acest scop.

Pentru ce folosea Decebal cetatea de la Târcov
Mai exact, ruinele cetății dacice se află la aproximativ 7 kilometri nord de Pârscov, în apropierea satului Târcov. Acestea se află pe o culme greu accesibilă, cu o înălţime maximă de 735 metri și trei laturi abrupte, pe care localnicii o numesc Piatra cu Lilieci.

”Datele oferite de descoperirile arheologice ne-au indicat că această cetate a funcţionat în a doua jumătate a secoluui I p. Chr., în perioada domniei regelui Decebal. Probabil această fortificaţie a avut un rol în sistemul defensiv organizat de Decebal şi anume de a controla accesul spre Transilvania pe cursul superior al râului Buzău”, au transmis arheologii.

Noi descoperiri în ruinele cetății dacice de la Târcov, Buzău

Ce tip de locuințe aveau dacii
În cadrul cercetărilor arheologice au fost găsite ruine ale unor locuințe de suprafaţă sau semiadâncite, dintre care unele au fost incendiate. Cele mai multe locuințe erau făcute din lemn și aveau pereţii acoperiţi cu lut în tehnica paiantei.

De asemenea, prin cele mai recente săpături pe care le-au făcut, arheologii au descoperit numeroase artefacte. Cele mai multe dintre acestea sunt fragmentele ceramice provenind de la vase de provizii, vase de băut cum ar fi cănile sau ceştile, vase de gătit, dar şi vase din care se servea mâncarea, precum castroane sau strachini cu picior înalt.

Cum își luminau dacii casele
Totodată, în urma celor mai recente săpături, arheologii au descoperit un obiect cu care dacii obișnuiau să-și lumineze casele. În plus, cercetătorii au găsit, printre altele, arme, vârfuri de lance şi de săgeţi, dar și bijuterii confecționate de daci.

”Pentru iluminat, dacii au folosit ceşti-opaiţ, utilizând seul de oaie. În afara vaselor ceramice au mai fost descoperite unelte şi ustensile din fier, cuţite, cuie, scoabe, arme, vârfuri de lance şi de săgeţi, podoabe şi piese de port din bronz şi mărgele din sticlă, precum şi râşniţe din piatră”, au mai transmis arheologii din județul Buzău.

Cercetările arheologice sistematice au luat startul în anul 2007 şi continuă şi în prezent, cu mici întreruperi. Descoperirile sunt actualizate pe site-ul Muzeului Judeţean de Istorie Buzău. Urmează să fie făcute actualizări pentru alte patru situri în care vor avea loc intervenţii până la sfârşitul acestei veri. Acestea sunt: Pietroasele, Gruiu Dării, Cârlomăneşti şi Coţatcu-Cetăţuia.

Voteaza articolul !
[Voturi: 1 Media: 5]
(Articol citit de 280 ori)
Get new posts by email:

Telegram

si

Facebook

Comments


Share
Share