Saturday, July 2, 2022
Descoperă și promovează istoria, frumusețile și misterele României


Povestea lui Skirtos Dakesis, gladiator dac

By admin , in File de Istorie , at 16th iunie 2021 Etichete: , , , ,


#romaniamisterioasa
Skirtos Dakesis a fost un gladiator dac care a murit în arena Tomisului după ce a reuşit şase victorii consecutive.

Rămas singur pe lume, Skirtos Dakesis a fost nevoit să fure pentru a-şi face rost de mâncare, la vârsta de 15 ani ajungând chiar să omoare un rival dintr-o altă bandă de tâlhari. Pentru această crimă a fost aruncat în temniţă, ajungând să lupte ca şi gladiator în arena Tomis.

În urmă cu aproape 2.000 de ani, Skirtos Dakesis, un viteaz gladiator din zona Tomisului, a reuşit să câştige şase bătălii, înainte să-şi piardă viaţa în arena în care l-a făcut foarte cunoscut. Cel care l-a ucis pe Dakesis nu este cunoscut, însă se pare că gladiatorul dac ar fi fost omorât cu o lovitură de sabie.

Povestea lui Skirtos Dakesis, gladiator dac

Skirtos era nepotul unui fierar din Axiopolis, care a devenit cetăţean al Imperiului Roman. Încă de mic, acesta a avut o soartă tristă, mama sa decedând pe când avea doar vârsta de cinci ani, după care tatăl său a plecat peste Dunăre să facă negoţ, fără să se mai întoarcă.

La vârsta de doar 15 ani, Skirtos Dakesis a intrat într-o bandă de tâlhari. La un moment dat, în urma unei lupte purtate cu o bandă rivală, Skirtos a omorât un tâlhar, motiv pentru care a fost băgat în temniţă. Nobilul Parmon din Ibida l-a cumpărat pe Skirtos Dakesis, scăpându-l de scalvie, însă l-a transformat într-un gladiator, purtând mai multe lupte în arena Tomisului.

Singurele informaţii despre Skirtos Dakesis provin de la o stelă funerară la Constanţa ce datează din secolul al III-lea, în care gladiatorul este cioplit în calcar.

Pe acea stelă, scrie în limba greacă: „Skirtos Dakesis, om liber, cu şase victorii, am părăsit viaţa de timpuriu şi zac la Tomis, mormântul fiindu-mi locuinţă. Vă urez sănătate!”. Skirtos este înfăţişat pe monument ca un gladiator care cu ajutorul unei plase, cu trebuia să-şi imobilizeze adversarul, iar cu un trident, respectiv o furcă cu trei ţepuşe, dacul îşi anihila adversarul. Cel cu care lupta gladiatorul dac era înarmat cu o spadă şi se apăra cu un scut. Skirtos Dakesis purta o tunică cu mâneci scurte, iar pe braţe avea o apărătoare din piele, având ca şi arme un trident şi un pumnal.

Lângă picioarele luptătorului este reprezentat un câine. Dacul Skirtos a obţinut şase victorii, înainte de a fi răpus în luptă, la vârsta de doar 20 de ani.

(Articol citit de 545 ori)
Voteaza articolul !
[Voturi: 5 Media: 5]
Get new posts by email:

Telegram

si

Facebook

Comments


Share
Share