Friday, July 1, 2022
Descoperă și promovează istoria, frumusețile și misterele României


Ziua când România devenea “Stat național – legionar”

By admin , in File de Istorie , at 6th mai 2021 Etichete: , ,


La 14 septembrie 1940, prin decret regal, Romania a fost proclamata stat national-legionar; generalul Ion Antonescu a devenit conducator al statului, desemandu-l pe comandantul acestora, Horia Sima, vicepresedinte al Consiliului de Ministri.

Romania devenea „stat national-legionar” si incepea un scurt si nefast episod de colaborare intre Miscarea Legionara si generalul Antonescu, episod ce avea sa isi lase o amprenta profund negativa asupra sfarsitului de an 1940.

Mai putin preocupata de actul guvernarii si mai mult orientata catre reglarea unor conturi, Miscarea Legionara va declansa o serie concertata de actiuni contra adversarilor politici si a minoritatii evreiesti.

Ziua când România devenea "Stat național - legionar"

Astfel, sub regimul instaurat la 14 septembrie, va fi emisa o serie intreaga de decrete cu un profund caracter discriminatoriu fata de comunitatea evreiasca, un preludiu sumbru al deportarilor ce vor surveni in anii urmatori. De asemenea, Miscarea Legionara va folosi acest prilej si pentru a-si lichida fizic o parte dintre oponentii politici din anii trecuti, crimelor savarsite la sfarsitul lunii noiembrie cazandu-le victime, printre altii, personalitati precum Nicolae Iorga si Virgil Madgearu.

(Articol citit de 132 ori)
Voteaza articolul !
[Voturi: 1 Media: 5]
Get new posts by email:

Telegram

si

Facebook

Comments


Share
Share